
even een leuke site, met voldoende info
die je nodig hebt voor een goeie kweek.
Muizen zijn erg leuke huisdieren. Ze zijn makkelijk te houden en ontzettend leuk om naar te kijken. Als je kiest voor muizen als huisdier bedenk dan wel dat ze 's nachts het meest actief zijn. Hieronder vind je tips en informatie over de verzorging van muizen.

Let bij aanschaf van de muis er op dat het diertje gezond is. De muis moet niet stil in een hoekje zitten, maar ook niet hyperactief aan het rondrennen zijn. De vacht van de muis moet er goed uit zien, geen kale of lelijke plekken en hij moet mooi glanzen. Het is niet erg als de muis enkele lidtekens heeft, dit komt meestal van stoeipartijen. Let op of de muis zich niet veel krabt, het kan zijn dat hij mijt of schurft heeft. Ook de ogen, neus, oren en anus moeten er goed, schoon uit zien. Het muisje mag niet te mager zijn, dit wijst op ziekte of ouderdom. Muizen kunnen het best in een groep worden gehouden. Een muis alleen is eenzaam en zal zich snel vervelen. De beste combinaties zijn 2 of meer vrouwtjes, een mannetje en een vrouwtje als je nestjes wil (maar dit worden er dan wel ongeveer 8 of 9 nesten van gemiddeld 6 muisjes per jaar!) of 2 mannetjes, het liefst uit hetzelfde nest. Nadelen van mannetjes zijn dat ze meer stinken, en dat er een grotere kans is dat ze gaan vechten.

Een muis is vruchtbaar vanaf ongeveer 2 maanden. Het komt heel af en toe voor dat een muisje van 6 of 7 weken oud al zwanger raakt, maar dit is wel vroeg. Een zwangere muis is meestal goed te herkennen aan een dikke buik, ze heeft 2 flinke bulten bij haar buik, aan elke kant van het lichaam 1. De draagtijd van een muis is 21 tot 23 dagen. Tegen de tijd dat de muis moet bevallen kun je haar wat extra nestmateriaal geven, zoals papiersnippers of stukjes toiletpapier. Ook mag moedermuis onbeperkt eten.De dag van de bevalling kun je de moeder het best even met rust laten. Als de moeder tam is kun je de volgende dag een nestcontrole uitvoeren. Haal je hand door de mestplek en voel of alle jongen leven, en of ze gevoed zijn (dit zie je aan de witte, bolle buikjes). Dode jongen of nageboorte en andere viezigheid kun je uit het nest verwijderen. Probeer de gezonde jongen zo min mogelijk aan te raken. Kijk de dagen erna elke dag even of de jongen nog steeds goed gevoed worden en of alles in orde is in het nest, het komt regelmatig voor dat zwakke jongen de eerste dagen alsnog overlijden. Als de moeder niet erg tam is, lok haar dan even weg met iets lekkers zodat je rustig in het nest kan kijken. Zwangere en zogende muizen kun je extra honden en kattenbrokjes geven voor wat extra dierlijke eiwitten.Dit kan helpen voorkomen dat ze hun jongen opeten, alhoewel dit nooit helemaal voorkomen kan worden, als de moeder gestoord word, zeker als ze erg schuw is, en het daardoor onveilig vind. Ook zieke, zwakke en doodgeboren jongen worden meestal door de moedermuis opgegeten.
Als je muis bevallen is moet je niet gelijk het hok verschonen, je kunt hier beter 2 weken mee wachten, tot de jonge muizen zelfstandiger zijn, rond de leeftijd van 2 weken zullen de jonge muisjes rond gaan lopen in de kooi en zullen de oogjes open gaan.. Je kunt voor die tijd wel delen van de kooi verversen,maar het verschonen van de hele kooi en het nest kan beter wachten tot de jongen 2 weken oud zijn.
Mannetjes zijn geslachtsrijp vanaf 5 weken, vrouwtjes vanaf 2 maanden. Op een leeftijd van 4 weken kunnen de muizen weggehaald worden bij hun moeder en op geslacht gescheiden worden. De muizen zullen nog groeien tot ze 12 weken oud zijn.
De geslachten van de muizen kun je als volgt bepalen: Bij vrouwtjesmuizen is de afstand tussen de anus en de geslachtsopening kleiner dan bij het mannetje. Als je zachtjes over de buik van een mannetje wrijft kan zijn geslacht ook zichtbaar worden. Het verschil is ook te zien aan de tepels, vrouwtjes hebben die en mannetjes niet.
Muizen worden in gevangenschap tussen de 1,5 en 2 jaar oud.
Geslachtsrijp:
Een mannetjes muis is vanaf een week of 5 geslachtsrijp, de vrouwtjes zijn na ongeveer 7 weken geslachtsrijp. Dat wil nog niet zeggen dat ze dekklaar zijn. Voor de mannetjes maakt dat niet zoveel uit, maar voor de vrouwen wel. Ze zijn dan nog te jong en te onvolgroeid om een nestje met succes groot te brengen zonder dat het ten koste van de moedermuis gaat. Met een maand of 3 is de muis mooi uitgegroeid en kan ze haar eerste nestje hebben. Zorg er wel voor dat ze haar eerste nestje heeft gehad voordat ze een maand of 6 is, want anders kun je weer complicaties verwachten.
De dekking:
Het beste zet je het vrouwtje bij het mannetje in het hok, of je zet ze samen in een apart hok. Het vrouwtje kan nogal erg dominant reageren tegen een nieuw mannetje in haar hok, dus neutraal terrein is erg verstandig als je daar de ruimte voor hebt. Het vrouwtje heeft een cyclus van ongeveer 5 dagen. Na 10 dagen kan er dus wel vanuit gaan dat de dame gedekt is, maar je kan zer ook nog wat langer bij elkaar laten zitten, dat maakt niets uit. Na 3 weken worden de babies geboren. Het is wel verstandig om voor die tijd in ieder geval de man te separeren van het vrouwtje omdat het vrouwtje na de bevalling direkt weer in cyclus is en daarom ook direct weer gedekt zou kunnen worden. Dit is echter niet verstandig omdat de andere jongen nog niet gespeend zijn als ze van het volgende nestje bevalt.

Na 3 weken wachten is het dan eindelijk zover, tijd voor de bevalling. De moeder is superdik en zal willen beginnen aan de bouw van een nestje. Handig is om als het vrouwtje 2,5 week drachtig is om de kooi nog eens goed te verschonen en zorgen voor nestmateriaal waar ze fijn de kleintjes warm kan houden. Je kan hooi gebruiken maar ook wc papier doet het erg goed! Zorg voor een goede kooi voor de bevalling let hier bij op de tralie afstand zodat de babies daar niet doorheen kunnen ontsnappen. Je kan ook kiezen om de moeder bij meerdere dames te laten bevallen. Als dat al ervaren moeders zijn is dat een goed idee kunnen ze een beetje helpen met het nestje. Als er teveel muizen in zitten dan zou er weleens strijd kunnen ontstaan tussen de moeders. 2 Hulpmoeders bij de bevalling en de opvoeding is een mooi aantal. De jongen worden vaak 'snachts geboren, en kan tussen de 10 minuten en 1,5 uur duren. Gemiddeld worden er tussen de 8 en 14 jongen geboren. Als het een eerste nestje van een moeder is kan ze ook nog minder jongen werpen. Laat een bevallende muis met rust, zo kan zij rustig de dingen doen die ze moet doen zonder verstoringen, want die kunnen een bevalling alleen maar vertragen. Het kan gebeuren dat een moeder haar jongen geheel of gedeeltelijk opeet. Niet leuk om te zien, en het gebeurd vaak bij een eerste nestje. Een ervaren hulpmoeder erbij verkleind dit risico. Ook is goede voeding erg belangrijk, er worden ook wel jongen opgegeten dopor eiwit gebrekken. Soms worden er ook wel jongen opgegeten omdat er iets mis mee is, dit is gewoon instinct en hier kan je niets aan doen.
De eerste dagen!
Natuurlijk ben je erg benieuwd hoeveel babies er geboren zijn. Wacht hiermee in iedergeval een dag. Smeer je handen van de voren in met een beetje bodembeddeking van het hok zodat je redelijk naar muis ruikt. Je kan nu heel voorzichtig de jongen bekijken als de moeder van het nest af is. Vaak zie je witte vlekjes in de buikjes. Dat is melk en is dus helemaal goed als ze dat hebben. Verstoor de moeder niet te vaak zodat ze ze vaak genoeg kan zogen. De groepsamenstelling die je nu hebt (moeder alleen met jonkies of moeder met hulpmoeders) hou je nu voorlopig in stand zolang alles goed gaat.
Voeding van de moeder!
Een drachtige moeder en een zogende moeder voer je hetzelfde. Je kan gewoon gemengd knaagdierenvoer gebruiken, zolang je het maar aanvult met extra eiwitten. Deze zitten onder andere in meelwormen, kattebrokjes, hondebrokjes, vissenvoer. Je jan de moeder ook wat brinta geven aangemaakt met wat catmilk is, zitten ook veel eiwitten in en ze zijn er dol op! De moeder heeft nu ook meer behoefte aan vocht dus zorg altijd voor voldoende drinkwater en voer desnoods wat andijvie komkommer of witlof bij.
Ontwikkeling van de jongen:
Pasgeboren babymuizen zijn naakt, roze, doof en blind. Ze zijn compleet hulpeloos en zijn volledig afhankelijk van moeders. Als ze drinken hoor je gepiep. Na een dag of 10 zou je eventueel al kunnen kijken wat de jongetjes en wat de meisjes zijn. De meisjes hebben dan tepeltjes bij de achterpootjes en de jongetjes niet!Na een dag of 12 gaan de oogjes open. De jongen zijn erg bewegelijk en springen alle kanten op. In deze fase heten ze springertjes. Ze beginnen nu ook voorzichtig mee te eten en te drinken. Ze zijn nog wel steeds afhankelijk van de moedermelk. Na 4 weken zijn ze zelfstandig genoeg om gespeend te worden. De jongetjes kunnen dan heel makkelijk bij de vader neergezet worden, want ze worden op deze leeftijd nog wel geaccepteerd door een volwassen man. De dames kunnen bij de moeder blijven en eventueel weer bij andere dames neergezet worden. Met een week of 12 zijn ze helemaal volgroeid en oud genoeg om zelf een nestje te krijgen.
Geslachtsbepaling (Sexen)
Met een dag of 10 kun je dus al aan de tepeltjes zien of het jongetjes of meisjes zijn. Na 4 weken kan je dat ook makkelijk zien omdat de afstand tussen de anus en de geslachtsopening bij jongetjes veel groter is dan bij de meisjes. Ook hebben de jongetjes balletjes en als je ze op je hand zet en je ze even op je hand laat zitten komen ze vaak wel tevoorschijn. Maar onthoud dit: mocht je twijfelen dan kan je beter een dame bij de heren zetten als 1 heer bij alle dames!.
dit is een nest schema voor de moedermuis:
1e nest (2-8 jongen)
2e nest (2-8 jongen)
3e nest (2-14 jongen)
4e nest (2-14 jongen)
5e nest (2-14 jongen)
6e nest (2-10 jongen)
7e nest (2-10 jongen)
8e nest ( 2-8 jongen)
9e nest (2-8 jongen)
10e nest (2-8 jongen)
en dan kunnen ze met pensioen.
1 opmerking:
Ik heb een veeltepelmuis bij mijn muizen zitten, al van kleins af aan, maar ik wil min groep uitbreiden, hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Een reactie posten